Date: 31 Ekim, 2019
Sanayi, akademi ve kamu temsilcileri arasındaki iş birliğini ve etkileşimi arttırmak için düzenlenen forumda, insanlı ve insansız sistemler de dahil olmak üzere yeni helikopter teknolojilerindeki son gelişmeler değerlendiriliyor.
Ana konu olarak döner kanatlı dikine iniş kalkış yapan hava araçlarının geleceğinin tartışıldığı etkinliğe katılarak konuşmalarını gerçekleştiren Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Öncelikle bu konferansın burada olması Türkiye’nin helikopter sanayindeki iddiasını perçinleyecek bir adım. Burada tartışılacak konular, oluşacak fikirler bu konudaki teknolojiye ve ilerlemeye katkıda bulunacak ama konferansın burada yapılıyor olması da Türkiye’nin bu alanda son dönemlerde ortaya koyduğu projelerin dikkat çekici olmasının da altını çiziyor. Bizim için de bu projelerimizi ortaya koymak, onları sunmak, dünyada bu konuyla ilgilenen gerek endüstri kökenli gerek akademiden gelen insanlara geldiğimiz seviyeyi anlatma fırsatı veriyor. Böylece uzaktan belki de çok fark edilmeyen değerlerimiz burada dikkat çekici olacak. Böylece daha fazla uluslararası iş birliği ve bu konuda araştırma yapan akademisyenlerin ve çalışan insanların Türkiye’ye ilgisini artırmış olacağız. Yurt içindeki akademisyenlerin ve araştırmacıların da diğer diğer ülkelerdeki meslektaşlarıyla bir araya gelmelerini ve belki çeşitli alanlarda ortak çalışmalar yapmalarını tetikleyen bir ortam oluşturacak.
Türkiye helikopter kullanımında öncü bir ülke konumunda yer alıyor. Her alanda olduğu gibi helikopter ve havacılık alanında da Türkiye olarak önemli proje yatırımları gerçekleştirdik. Yaptığımız yatırımların sonuçlarını görmekten de büyük memnuniyet duyuyoruz. Özellikle bu alanda Türkiye bu yıl GÖKBEY helikopterimiz ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Uçuş testleri başladı ve sertifika çalışmaları devam ediyor. Bir diğer projemiz ise Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile Ağır Sınıf Taarruz helikopteri oldu. Türk savunma endüstrisi başta olmak üzere uluslararası savunma endüstrisini destekliyoruz. Burada gördüğümüz gibi Türkiye global oyunda büyük ve güçlü bir oyuncu olacağını ürettiği ve tasarladığı ürünlerle burada gösteriyor” dedi.
Türkiye’nin F-35 programındaki konumu ve S-400 hava savunma sistemi alımı kapsamında devam eden süreçle de ilgili açıklamalarda da bulunan Prof. Dr. İsmail Demir, “biz F-35 konusunda hep şunu söyledik; biz bu programın bir ortağıyız ve bu ortaklık çerçevesinde yükümlülüklerimizi harfiyen yerine getirmiş bir ülkeyiz. Bu konuda hiçbir tereddüdümüz olmadı ve bütün yükümlülüklerimiz gerçekten belki diğer ülkelerinde önünde yerine getirilmiş durumda. Program ortağı olmakla ilgili bizim tarafımızda bir tereddüt yok. Karşı taraftan gelen açıklamalar ve hamleleri dinliyoruz ancak bizim baktığımız noktada, bizim F-35 programı ortaklığımız ve bu konudaki, kendi açımızdan attığımız imzalara sadakatimiz konusunda haç bir tereddüdümüz yok. Onun için biz hala iddialı bir ortak olmayı sürdürmek istiyoruz ve bu anlamda karşı taraftan gelecek adımlar ve çalışmalar olumlu olursa biz hiçbir zaman zaten olumsuz bir durumda ve duruşta bulunmadık. S-400 konusunda sayın Cumhurbaşkanımız ve Milli Savunma Bakanımız tarihi söylediler. Nisan 2020’de sistemin aktif olacağını ve bizim kullanımımıza hazır hale geleceğini söylediler. Bu konuda benim ilave edeceğim daha fazla bir şey yok.” dedi.
Yeni bir Patriot hava savunma sistemi teklifinin gündeme gelmesi durumuna da değinen Prof. Dr. İsmail Demir,Türkiye’nin tekliflere açık olduğunu, gelecek teklifler olursa değerlendirilebileceğini söyledi.
TUSAŞ'ın sponsorluğunda, havacılık sektöründe öncü uzmanların sunumlar yapacağı etkinlikte, helikopter simülasyonu ve kompozit malzemelerin modellenmesi üzerine eğitimli atölye çalışmaları da yapılacak. İlk kez Türkiye’de düzenlenen etkinlik, dört gün boyunca ürünlere ait teknik sunuşlar ve paneller ile devam edecek.