EN TR

Latest News

Aselsan T/EİRS ve STR Sistemlerini Görücüye Çıkardı!

Aselsan Hava Kuvvetleri Komutanlığı (HvKK) için geliştirmekte olduğu Taşınabilir Erken İhbar Radar Sistemi (TEİRS) ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) için geliştirmekte olduğu Silah Tespit Radarı (STR)’nın üretim modellerini ilk kez 12 Kasım 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın katılımı ile düzenlenen Yeni Sistem tanıtımları ve Tesis Açılışları Töreni sırasında sergiledi. Şirket TEİRS ve STR çözümlerine ait ölçekli modelleri (Mock-UP) IDEF ‘17 Fuarında ziyaretçileriyle buluşturmuştu.

Date: 13 Kasım, 2020

S-Bant Taşınabilir Erken İhbar Radar Sistemi (TEİRS), sözleşmesi SSM ile Aselsan arasında 20 Haziran 2016’da imzalanan Erken İhbar Radar Sistemleri (EİRS, Taşınabilir ve Sabit) Projesi kapsamında, HvKK’nın düşük radar kesit alanına sahip güncel tehditler de dahil uzun menzilden erken ihbar kabiliyetlerini artırmak üzere geliştirilmektedir. İlk aşamada 4 adet sipariş edilen (toplamda sabit ve taşınabilir konfigürasyonda 22 adede ulaşması bekleniyor) TEİRS, Aktif Elektronik Taramalı Dizin (Active Electronically Scanned Array/AESA) tipi anten teknolojisine (elektronik tarama ve sayısal huzme oluşturabilme kabiliyeti) sahip olacak ve hedef tespit menzili 470km olarak gerçekleşecek.

TEİRS, Balistik Füzeler dahil çok düşük radar kesit alanlı hedefleri tespit ve takibini gerçekleştirebilecek. Sayısal Huzme Oluşturma (Digital Beam Forming/DBF) kabiliyeti sayesinde tespit, takip, yön bulma, sınıflandırma gibi özelliklerde sistem performansı yükselmekte, ayrıca hacim arama, su üstü arama, hassas takip, hedef tanıma, yönlendirme, elektronik korunma gibi farklı fonksiyonlar aynı anda yerine getirilebilmektedir. Projede ilk radar teslimatının 2020’de yapılması planlanmıştı.

Uzun menzilli T/EİRS ile Aselsan radar alanında ayrı bir nesile geçiş yapmıştır. Galyum Nitrit (Gallium Nitride/GaN) çiplerin kullanıldığı AESA sensör teknolojisi, çoklu sayısal huzme oluşturabilme ve katı hal Transmit/Receive (T/R, Gönderme/Alma) modüllerinin kullanıldığı EİRS Projesi uzun menzilli radar tarafında Aselsan’ın önünü açacak bir proje olarak değerlendirmektedir. Çıkış gücü ve algoritmalar Aselsan’ın kontrolünde olacağından menzil açısından sınırlar da ortadan kalkacak. EİRS halihazırda Türkiye’nin ihtiyaç duyabileceği bütün uzun menzilli radar ihtiyacını karşılayabilecek seviyede bir çalışma olacak şekilde planlanmıştır. EİRS aynı zamanda çalışmalarına 2016’da başlanılan SİPER Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi’nde arama radarı olarak da kullanılacaktır.

Envanterdeki iki C-Bant Cobra Silah Tespit Radarı (STR) yerini alacak ve onları destekleyecek daha uzun menzilli yeni nesil STR ihtiyacının milli imkanlarla karşılanması maksadıyla MSB ile Aselsan arasında 16 Aralık 2016 günü Silah Tespit Radarı Projesi Sözleşmesi imzalanmıştır. ABD$176.850 Milyon değerindeki sözleşme altında geliştirilen STR’nda EİRS Projesinin donanım yapı taşları kullanılmaktadır. Sözleşme altında sadece STR geliştirilmeyecek ayrıca belli sayıda (9 adet) radar üretilerek KKK’a teslim edilecek. KKK hizmetinde de yer alan Cobra STR ve IAI/Elta ürünü S-Bant EL/M-2084 MMR ile benzer özelliklere sahip olan Aselsan Silah Tespit Radarı, EİRS/TEİRS’ne kıyasla silah tespit özelliğinden dolayı farklı algoritmalara ve anten yerleşimine sahiptir. Aselsan daha önce MSB ile imzalanan TL30.48 Milyon (yaklaşık ABD$16 Milyon) değerindeki sözleşme altında KKK’na 15 SERHAT Havan Tespit Radarı (HTR) teslimatı gerçekleştirmişti.

AESA tipi anten teknolojisine sahip S-Bant Aselsan STR, düşman unsurlar tarafından gerçekleştirilen havan, top ve roket mermilerini havada tespit ettikten sonra, atım noktalarının hassas bir şekilde koordinatlarını hesaplayabilecek. Sistem aynı zamanda düşman tarafından atılan havan, top ve roket mermilerinin olası düşüm yerlerini de hesaplayabildiğinden söz konusu mühimmatlar yere düşmeden önce ilgili bölgedeki dost unsurların uyarılarak can ve mal kaybının önüne geçebilmesine imkân tanıyacak. Aselsan STR atışı gerçekleştiren düşman havan, top ve roket sistemlerinin koordinatlarını dost ateş destek silahlarına telsiz üzerinden aktararak bunların imha edilmesini sağlayacak. Sistem bu kapsamda dost birliklerce icra edilen atışların tanzim edilmesinde de kullanılabilecek.

Katı hal (solid state) güç yükseltici, sayısal huzme oluşturma ve yüksek performanslı sinyal ve veri işleme altyapısına sahip olacak Aselsan STR, 24 saat kesintisiz çalışma ve A400M Atlas Ulaştırma Uçağı ile havadan taşınabilme kabiliyetlerine sahip olacak. STR’nın 100km menzilden hedef tespitini gerçekleştirebilmesi hedefleniyor. Bu çerçevede havan atışlarının kalibrelerine bağlı olarak 25km ile 50km uzaklıktan, Katyuşa tipi bir topçu roketi ise 100km uzaklıktan tespit edilebilecek. STR’nde taşıyıcı platform olarak 10 ton sınıfı 6x6 konfigürasyonunda bir taktik tekerlekli araç kullanılmıştır. Ancak STR platformdan bağımsız olarak da çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır. Gerektiğinde araç altından çıkarılacak ve radar tek başına da çalışabilecek. Cobra STR’ndan farklı olarak Aselsan STR iki ayrı taşıyıcı platformdan oluşacak. Cobra STR’de yaşanan zaafiyetin önüne geçmek için Aselsan STR’nda antenin 360 derece dönüş yapabilmesi ve istenen bölgeye yönlenebilmesi için platform yükseltilmiş (kör nokta oluşması engellenmiş) ve komuta kontrol merkezi olarak kullanılan şelter ayrı bir platform üzerine yerleştirilmiş. AESA tipi STR anteni sabit olacak ve anlık olarak 100 derecelik bir sektörü elektronik olarak tarayabilecek. Özel algoritmalar sayesinde 360 derecelik kapsamanın da sağlanabileceği belirtiliyor. Anten alt sisteminin toplam ağırlığı yaklaşık 4 ton, sistemin toplam ağırlığının ise 10 tonun altında gerçekleşmesi hedeflenmiştir. İki operatör tarafından işletilecek ve cihaz içi test yeteneğine sahip olacak Aselsan STR, birisi yedek olmak üzere iki ayrı dizel jeneratöre sahip olacak ve kesintisiz olarak 24 saat çalışabilecek. Sistem elektrik şebekesinin mevcut olduğu ortamlarda jeneratöre gerek duymadan elektrik ihtiyacını doğrudan şebekeden de sağlayabilecek.