EN TR

Latest News

Motor Projelerinde Gelinen Son Durum ve Yaşanan Zorluklar

SAVTEK 2022 - Savunma Teknolojileri Kongresi kapsamında 15 Eylül 2022 tarihinde düzenlenen Savunma Sanayii`nde Milli Teknoloji Çözümleri Panelinde konuşan SSB Motor ve Güç Aktarma Sistemleri Daire Başkanı Mesude KILINÇ, daire başkanlığı bünyesinde gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu:

Date: 23 Eylül, 2022

·         Türk Savunma Sanayinin ilk yerli motor projeleri ANKA için geliştirmeye başlanan ANKA PD170 Motoru ve SOM Seyir Füzesi için geliştirmeye başlanan KTJ 3200 Motorudur. Bu özgün her iki motor çalışmasına, 2012 yılında başlanılmıştı.

·         Halihazırda PD170 Motorunun geliştirme testleri ve kabulleri tamamlandı. AKSUNGUR üzerinde uçuşlarına devam ediyor.

·         PD222 motoru, PD170 motorunun, daha iyileştirilmiş, daha hafif ve daha güçlü bir versiyonu olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz.

·         KTJ3200 malumlarınız SOM ALCM motoru, onun da kabullerini tamamladık, seri üretim sözleşmeleri imzalandı.

·         KTJ3200 motorunu daha da geliştirmek, iyileştirmek üzere yeni bir proje başlattık. ARAT Projesi kapsamında amacımız yakıt sarfiyatını düşürüp menzilimizi de arttırmak.

·         GÖKBEY Helikopterimizin ihtiyaçlarını karşılayacak TS1400 Turboshaft Motor Programında motor seviyesi testlerimiz devam ediyor. 2025 yılı hedefimiz baki.

·         Kara Araçları platformlarında 4x4 ve 6x6 araçlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak dizel pistonlu motorlarımızın geliştirme faaliyetleri devam ediyor.

·         400 beygir bandındaki motorumuzun geliştirme ve dayanım testleri tamamlandı. Kabul Testlerine yakın zamanda başlıyoruz. Bu sene içerisinde envantere almayı planlıyoruz.

·         ALTAY Projesi Güç Grubu Geliştirme Projesi kapsamında ve onun bir küçüğü olan, bir alt grupta yer alan, 1.000BG gücündeki güç grubu geliştirme projesi kapsamında motor ve transmisyon testlerimiz devam ediyor. Burada hep motor projesi olarak öne çıkıyor ama burada transmisyon bizi çok daha fazla zorlayan bir unsur.

·         HİBRİT Teknolojilerle ilgili yeni projeler başlattık. Buradaki temel hedefimiz tamamen yerli alt sistemlere trendi dünya ile aynı zamanda yakalayıp sürdürmek.

·         Motor ve transmisyon projelerdeki en büyük zorluğumuz, bir taraftan motor ve transmisyon geliştirmeye çalışırken, bir taraftan da eko-sistemi oluşturmaya çalışmak bizi zorluyor. Motoru ve transmisyonu geliştirirken, ilgili alt-sistemi de bir süre sonra tedarik edemiyorsunuz. İlgili alt-sistemin ya da ilgili ham malzemenin nerede kullanılacağı da aslında dışarıdan bakıldığında belli oluyor. Bu ham malzeme ve alt-sistemleri de geliştirmek için çalışmalarımıza sürdürüyoruz. Sadece sistem tasarımı dışında tüm bu eko-sistemi oluşturmak en zorlandığımız konulardan biri ama projelerimize ve çalışmalarımıza tüm gücümüzle devam ediyoruz.

·         Yol haritamızda iki başlığı öncelik olarak aldık. Gaz Türbinli Motorlar ve Kara Araçları Güç Grubu, bu yol haritalarında temel hedefimiz şu oldu; İhtiyaç Makamlarının bundan sonraki ihtiyaçlarını yerli motor ve transmisyonlarla karşılamak hedefiyle yola çıktık. Bu ihtiyaçları karşılamak için hangi öncelik sırasıyla neler yapmamız gerektiğini belirledik.

·         Konvansiyonel motor ve transmisyonlardaki temel hedef; Termal Verimliliğin Artırılması, Yakıt Tüketiminin Azaltılması ve Ağırlığın Azaltılması gibi en iyileştirme çalışmaları… Bu kapsamda örneğin gaz türbin bir motorda Termal Verimliliği Artırmak için türbin motor sıcaklıklarını artırmak gerekiyor. Türbin motor sıcaklıklarını artırmak için de ya soğutma teknolojilerini iyileştirmemiz gerekiyor ya da o sıcaklıklara dayanacak ham malzemeleri/maddeyi yerli olarak geliştirmemiz gerekiyor. Bu kapsamda SSB olarak yeni ArGe Projeleri başlattık (CEVHER Projesi gibi). Örneğin MMU motorunun yapılması için hammadde, malzeme, üretim teknolojileri, insan kaynağı anlamında hangi adımlarla neleri yapmamız gerektiği konusunda yol haritamızı çizmiş durumdayız. Kara Araçları tarafından da benzer metodolojisi ile ortak akılla ile yol haritamız hem ihtiyaç makamı hem yerli sanayimiz hem de üniversitelerimizin katılımıyla çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Yakın zamanda tasnif dışı kopyalarımızın da paylaşıma açılacağını öngörüyorum.