EN TR

Latest News

Polonya`ya ilk BAYRAKTAR TB2 Teslimatı Yapıldı

Polonya ile Türkiye arasında 24 Mayıs 2021`de imzalanan ve 24 adet BAYRAKTAR TB2 satışını içeren anlaşma kapsamında Polonya`ya ilk teslimat yapıldı. Miroslawiec şehrindeki 12`nci İnsansız Hava Araçları Üssü`nde gerçekleştirilen törenle 6 adet Bayraktar TB2, Polonya Silahlı Kuvvetleri`ne teslim edildi. Polonya Savunma Bakanı Mariusz BŁASZCZAK töreninde yaptığı konuşmada, "Bayraktar TB2`ler Polonya`nın hava savunma gücünü arttıracak ve ordumuz daha da güçlenmiş olacak" dedi.

Date: 29 Ekim, 2022

SAHA EXPO 2022 Uluslararası Savunma Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı’nın ilk gününde SAHA EXPO Daily’e açıklamalarda bulunan Polonya Savunma Bakanlığı Silahlanma Politikaları Başkanı Sławomir CICHOCKI Mayıs 2021'de imzalanan anlaşma kapsamında Polonya'nın tedarik ettiği 4 sistem (her sistem 6 hava aracı ve Yer Kontrol İstasyonundan oluşuyor) BAYRAKTAR TB2'nin hizmete alınma süreci hakkında açıklamada bulunmuş ve teslimatla ilgili ilk müjdeyi 25 Ekim’de paylaşmıştı. CICHOCKI konuyla ilgili olarak, “Bildiğiniz gibi geçen yıl imzalanan sözleşme sistemin hava platformları ve yer segmentinin yanı sıra lojistik ve eğitim paketlerini de kapsıyor. TB2'yi Silahlı Kuvvetlerimizin hizmetine tam olarak sunmak için, yeni ekipman/sistemler için altyapı hazırlığından, operatör eğitimine, bakım ve onarım kapasitesinin oluşturulmasına kadar pek çok farklı süreç işliyor. Bu konuda BAYKAR Savunma'nın sağladığı kapsamlı desteği çok önemli görüyoruz. Beklentimiz BAYRAKTAR'ların, gerekli Komuta Kontrol alt yapısının tesis edilmesinden sonra sensör ağımıza entegre edilmesidir. Bu kapsamda İstanbul'dan gelen Türk dostlarımız bizlere son derece yardımcı olmaktadır.” dedi.

Polonya Savunma Bakanlığı Silahlanma Politikaları Başkanı Sławomir CICHOCKI, SAHA EXPO 2022 Fuarında ayrıca Rusya-Ukrayna Savaşı'nın Polonya'nın savunma tedariki üzerindeki etkisi ve Polonya ile Türkiye arasındaki iş birliğini artırmaya yönelik çalışma alanları hakkında açıklamalarda da bulundu.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın gölgesinde Polonya'nın yerli savunma sanayiini desteklemek için yürüttüğü politikalara yönelik bilgi veren Sławomir CICHOCKI, yerli savunma sanayinin devam eden tedarik/modernizasyon programlarındaki payı hakkında şunları söyledi. “Rusya'nın Ukrayna'yı vahşice ve sebepsiz yere işgali, Avrupa'nın güvenlik anlayışını ve daha doğrusu NATO'nun doğu kanadını geri dönülemez bir şekilde değiştirdi. Bu durumun özellikle savunma sanayinde uzun süreli askeri ve ekonomik yansımaları olacaktır. Polonya, Ukrayna'yı bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü korumaya yönelik tüm faaliyetleri desteklemekte ve buna yönelik askeri teçhizat, mühimmat, yedek parça ve gerekli eğitimi sağlamaktadır. Bu bağlamda, savunma sanayiinde üretimimizi artırmak için endüstriyel kabiliyetimizi geliştirmemiz büyük önem arz ediyor. Nispeten kısa sürede somut sonuçları getirmesini bir dizi yaşadığımızı anlatacağız. Yerli yatırımlar ve uluslararası iş birlikleri sayesinde üretim kapasitemizi önemli ölçüde artırmayı planlıyoruz.”

Özellikle Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından Polonya'nın son dönemde başlattığı modernizasyonu projeleri hakkında konuşan CICHOCKI, Polonya'nın en önemli tedarik programları ve proje takvimlerine yönelik bilgi paylaştı. “Polonya Silahlı Kuvvetleri, son birkaç yıldır bölgemizde yaşanan yıkıcı gelişmeler sonucunda, önemli ölçüde hızlandırılırmış kapsamlı bir modernizasyondan geçiyor. Yürürlüğe giren yeni Savunma Yasası ile askeri harcamalarımızın GSYİH'deki payını 2023 yılından itibaren %2,3’ten en az %3'e çıkarmayı ve önümüzdeki on yıllık süreçte Polonya Ordusu'nu iki kat büyütmeyi hedefliyoruz. Bununla beraber 2023-2025 yıllarını kapsayan Silahlı Kuvvetler Güçlendirme Paketi üzerine çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda, yeni savaş uçakları, zırhlı araçlar, hava savunma, topçu ve roket sistemleri ve fırkateynler gibi yeni askeri kabiliyetler tedarik etmeyi planlıyoruz.”

CICHOCKI ayrıca Polonya ile Türkiye arasında savunma sanayii alında kurulabilecek iş birliğine yönelik olarak, “Bu konuda tedarik sürecini hızlandıracak, maliyetleri düşürecek ve ülkelerimizin savunma sanayiine faydalı olacak her türlü iş birliğine açığız. Geçen yıl 24 Mayıs'ta, Türkiye ile Polonya arasında Savunma Sanayinde Gizlilik Dereceli Bilgilerin Karşılıklı Korunmasına İlişkin Anlaşma imzalandı. Bu anlaşma her iki ülke açısından da çok önemli bir adım oldu. Potansiyel alanlar olarak İHA/SİHA'lar, topçu ve roket sistemleri, elektronik harp sistemleri ve farklı kalibre mühimmat alımını belirtebiliriz.” ifadelerine yer verdi.

Son olarak Polonya'nın SAHA EXPO 2022'ye katılımından bahseden Polonya Savunma Bakanlığı Silahlanma Politikaları Başkanı Sławomir CICHOCKI, SAHA EXPO 2022 Fuarı hakkındaki düşüncelerini aktardı. “Türkiye sadece NATO'nun güçlü bir üyesi değil, aynı zamanda gelişmiş ve modern bir savunma sanayiine sahip bir ülkedir. SAHA EXPO'ya katılımımız, sadece askeri değil aynı zamanda endüstriyel ve teknik olarak da Türkiye Cumhuriyeti yetkilileriyle diyalog kurmayı mümkün kılıyor. Aynı derecede önemli olarak, modern, teknolojik olarak gelişmiş ve sahada kendini ispatlamış ekipman ve sistemler ortaya koyan Türk Savunma Sanayii firmalarının çözümlerini de daha yakından tanıma fırsatımız oldu. Bu harika organizasyona katılma fırsatı bulduğum için çok mutluyum. SAHA EXPO, askeri-teknik alanda ilişkilerimizi derinleştirmek ve gelecekteki potansiyel projelere yönelik fikir vermesi açısından mükemmel bir platformdur.”