EN TR

Latest News

Savunma ve Havacılık Sanayi Uluslararası İşbirliği ve İhracat Mevcut Analiz Raporu Yayınlandı

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile Savunma Sanayii İhracatçılar Birliği. işbirliğinde 30 Kasım – 1 Aralık 2019 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilecek “Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı” Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Savunma Sanayii İhracatçılar Birliği Başkanı Latif Aral Aliş ve savunma sanayii şirketlerinin üst düzey temsilcilerinin katılımı ile başladı. Etkinlikte ayrıca Savunma Sanayi ve Havacılık Uluslararası İşbirliği ve İhracat Mevcut Analiz Raporu ilk kez yayınlandı.

Date: 30 Kasım, 2019

Savunma Sanayii Başkanlığı Savunma ve Havacılık Sanayii uluslararası işbirliği ve ihracat 2019 mevcut durum analiz raporuna göre;. Ekim 2018- Mart 2019 döneminde  ihracatta önde gelen 27 firma ile yapılan çalışmalar ve incelemeler sonucu elden edilen verilerle oluşturulan raporda, ihracat yapılan  ilk 20 ülke arasında ABD, Almanya, İtalya, İspanya, Fransa, İngiltere ve Azerbeycan olarak belirtildi. Rapora göre  ABD ye ihracat  yıllık 500-700 milyon dolar seviyelerinde olduğu ve Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’a yapılan ihracat verilerinde son yıllarda önemli düşüş görülüyor. İhracat rakamlarının yaklaşık yarısını sivil havacılık alanında gerçekleştirilen uçak ve helikopter yapısal parçası ile motor aksam ve parçaları ihracatı görülüyor.

 

Savunma ve Havacılık Sanayi ihracatı Ocak-Ekim 2019 döneminde 2.136 milyon $ ile geçen yılın aynı dönemine göre %37,5 artış göstermiş.

 

Raporda yapılan swot analizinde güçlü yönleri ürün özellikleri ve kalitesi, müşteri odaklılık ve çözümlerde esneklik, bilgi birikimi ve tecrübe ilk üç sırada yer alıyor.  Zayıf yönlerde ise ülkelerarası ilişkiler, birim ve personel sayısı konudunda organizasyonel yetersizlikler, kredi mekanizması eksikliği gibi konular öne çıkıyor. Ülkelerarası pozitif ilişkiler, Türkiye algısının ve marka değerinin iyileşmesi, SSB desteği ve stratejileri fırsat olarak değerlendirilirken; Dış politika ve lisans, ambargo ve yaptırımlar tehdit olarak belirtiliyor.

 

İhracat için fırsat oluşturabilecek yeni teknolojik alanların tespiti ve ihracat  desteklerinde bu alanların önceliklendirilmesinin stratejik önemde olduğu belirtilen raporda, siber güvenlik konusunun büyüme potansiyeli yüksek bir alan olarak gösteriliyor. 

 

Araştırmaya katkıda bulunan 27 firmadan 20’sinin sivil sektöre satış yaklaşımına sahip olduğu ve sivil satışların ciroya oranı ortalama %18 seviyelerinde.