EN TR

Latest News

ULAQ SAR İlk Kez LIMA 2023 Fuarında Sergileniyor

METEKSAN SAVUNMA ve ARES Tersanesi iş ortaklığında geliştirilip üretilen ULAQ İnsansız Deniz Aracı (İDA) Ailesi’nin yeni konfigürasyonu, ULAQ SAR (Search & Rescue) İnsansız Deniz Aracı’nın ölçekli modeli, 23-27 Mayıs tarihleri arasında Malezya Lankawi şehrinde gerçekleşen, LIMA 23 Fuarında METEKSAN SAVUNMA stant alanında ilk kez sergiledi.

Date: 23 Mayıs, 2023

Sahil Güvenlik Komutanlıklarının görev bölgesindeki iç denizlerde veya ana platformun önemli bir parçası olarak görev yapması planlanan ULAQ SAR için merak edilenleri sizler için öğrendik. ULAQ SAR hangi sistem, alt sistem ve özel arama ekipmanları ile kullanılacak? boyutları ne olacak? Yurt içi ve dışında hangi pazarlar hedefleniyor?

ULAQ Ailesinin yeni üyesi ULAQ SAR da ailenin diğer konfigürasyonlarından farklı olarak geniş alan gözetleme yapılmasına imkân sağlayacak kablolu drone, arama kurtarma operasyonları için gerekli can salı, platform üzeri ışıldak, anons ve uzaktan haberleşme sistemleri gibi özel ekipmanlar yer alıyor.

İçişleri Bakanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı için geliştirilen ARES-35 FPB Kontrol Botu tasarımına dayanan ULAQ ASUV konfigürasyonları, 11 metre uzunluğunda, 2,70 metre genişliğe ve 6 ton deplasmana sahip iken sergilenen ULAQ SAR platformu ise ailenin diğer konfigürasyonlarının tersine LHD, LST, OPV ve Denizde İkmal ve Muharebe Destek gemisi gibi ana platformun bir parçası da olabilmesi için daha ufak bir platform olarak tasarlandı. ULAQ SAR’ın Fuarda sergilenen versiyonu yaklaşık 7,5 metre boyunda, bu boyutta olması ile sabit ve hareketli su-üstü platformlara dock veya undock edebilecek yeni kabiliyetler eklenmiş durumda. Diğer yandan METEKSAN SAVUNMA, ARES Tersanesi ile farklı arama kurtarma görevleri için daha fazla ekipman taşıyabilen, daha büyük boyutlara sahip ULAQ SAR konfigürasyonu çözümlerini de şimdiden oluşturmuş durumda.

Sahil Güvenlik görevlerinin icra edildiği iç denizler hem de bir ana gemiden indirilip yönetilerek açık denizlerde görev yapabilecek şekilde tasarlanan ULAQ SAR, kendisine verilen görev alanı içerisinde, yasa dışı göç veya kazazede arama faaliyetlerini, tamamen otonom olarak yapabilecek. Platformun üzerinde bulunan kablolu drone ile güç kesintisi olmadan geniş alanda gözetleme yapabilen ULAQ SAR, görev bölgesinde acil bir durumu otonom olarak fark ettiğinde ya da kendisine acil bir durum bilgisi verildiğinde hızla bölgeye intikal ederek arama kurtarma faaliyetlerine katılabiliyor. Kaza-kırımın meydana geldiği bölgede üzerindeki kablolu drone ile geniş alanda bölgenin taramasını yapabilen ULAQ SAR, böylece kazazedelerin zaman kaybetmeden tespit edilmesine de katkı sağlayabilecek.

Platformda son kullanıcının talepleri doğrultusunda yerli dizel motor kullanabildiği gibi de yurtdışı menşeili farklı dizel model motorların entegrasyonu da yapılabiliyor.

ULAQ SAR versiyonu hem su jeti hem de arkadan tahrikli olacak şekilde iki opsiyonlu olarak tasarlanırken, son kullanıcının ihtiyaçları doğrultusunda hangisinin kullanılacağı, botun konuşlandırılacağı yerin limitleri ve kabiliyet kümesinin genişliğine göre değişiklik gösterilebiliyor.

ULAQ SAR için talep gelmesi durumunda, 3 ay içerisinde kullanıcıya ilk teslimatı yapabileceklerini ifade eden METEKSAN SAVUNMA Uluslararası Satış, Pazarlama ve Kurumsal İtibar Direktörü Burak AKBAŞ, ULAQ SAR'a benzersiz bir İnsansız Deniz Aracı (İDA) olarak, dost ve müttefik ülkelerin sahil güvenlik komutanlıklarının büyük ilgi göstereceğini inandıklarını söyledi.

23-27 Mayıs tarihleri arasında dört gün sürecek Fuarda, METEKSAN SAVUNMA ziyaretçilerini, Salon B, B-13 numaralı standında ağırlarken, stant alanında ULAQ SAR İDA ölçekli maketi dışında özgün ürünleri; YAKAMOS 2020 Karinaya Monteli Sonar Sistemi, ULAQ İnsansız Deniz Aracı Ailesi, MİLSAR SAR/MTI Radarı, NAZAR Lazer Elektronik Taarruz Sistemi, PELİKAN RF Güdümlü Mermi Simülatörü, Denizaltı Sonar Sistemleri ve Deniz Kuvvetleri Eğitim Simülatörlerini de sergiliyor.